recept: Savanyú gyufapaprika, Kifőzde
Savanyú gyufapaprika
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

0,5 kg gyufapaprika,
1,5 l sós-ecetes lé (kb. 1,5 dl 20%-os ecet, 1 tk cukor, 1 ek só),
6 kis babérlevél,
1 kötés kapor,
fél szál torma,
2 kis vöröshagyma,
6 gerezd fokhagyma,
1-1 ek mustármag és koriander,
6-6 zsenge meggyfa- és szőlőlevél,
1 tk feketebors (egész)





Friss, hibátlan gyufapaprikából (mondják macskapöcse-paprikának is) végy kb. 0,5 kilót, ez 6 kis 2 dl-es üvegbe befér. Mosd meg alaposan a hozzávalókkal együtt és tedd üvegekbe. A paprika állítva kerüljön bele, hogy száránál fogva könnyen ki lehessen emelni majd az üvegből.
Minden üvegbe jusson mindenből, 1-1 gerezd fokhagyma kettévágva, 1-1 szelet hagyma stb. A tetejére a tormából vágott lapocskákat tedd, mert a paprikácskák szívesen felúszkálnak a felszínre.
Közben állítsd össze a lét: 1,5 liter vízbe tegyél bele 1 dl 20%-os ecetet, és egy-egy kávéskanál sót és cukrot, keverd el, kóstold meg, és addig adagold hozzá az evőkanállal az ecetet, míg úgy nem döntesz, hogy jó lesz. Ekkor tegyél bele még két ek ecetet és egy kk sót, tedd bele a fűszereket, és forrald pár percig.
A forrásban levő levet merőkanállal töltsd az üvegekbe úgy, hogy picikét ki is csurranjon és szórj mindegyik tetejére késhegynyi szalicilt vagy porrá tört aszpirint, majd zárd le szorosan és irány a szárazdunszt.
6-8 hét múlva fogyasztható. Télen príma savanyúság, zöldség helyett hideg ételek mellé kolosszális. Persze csak annak, aki bírja a csípőset.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: dunsztolás
 savanyú kosszarv-paprika
 ecetes almapaprika
 savanyú dinnye
 savanyú uborka

Forrás: Tapasztalatok sugallták, nomeg barátaim.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.07.31. Utoljára frissítve: 2009.08.03.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 21:12:06 - 2.41)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez